| 2010-06-16 13:09: "Mój zawód - moja pasja" Głównym założeniem II edycji konkursu "Mój zawód - moja pasja" jest ukazanie umiejętności uczniów, którzy w tym zakresie wyróżniają się znacząco, tworzą postawę dobrego przyszłego pracownika, nastawionego nie tylko na wykonywanie pracy,ale również na tworzenie pewnego rodzaju sztuki kulinarnej. W czwartkowym konkursie "Mój zawód - moja pasja", który odbył się tuż przed szkołą udział wzięły zespoły trzyosobowe, które pod okiem bartoszyckich restauratorów przygotowały potrawy konkursowe. Bo cała koncepcja konkursu to dwa różne etapy. >> czytaj dalej <<W pierwszym etapie udział wzięli uczniowie kształcący się w zawodzie piekarz-cukiernik oraz kucharz, bowiem produkty przez nich przygotowana na konkurs wykonali w zakładach pracy. Natomiast w drugim etapie udział wzięli tylko kucharze, którzy w mgnieniu oka wykonali potrawy na oczach komisji oceniającej zarówno walory smakowe jak i estetykę. W skład komisji wchodziły zatem osoby, znające się na kulinariach zawodowo, czyli restauratorzy, oraz osoby, które próbowały potraw i oceniały je pod względem wrażenia smakowego. Dodajmy, że było co oceniać, bo potrawy kusiły by je spróbować i dać najwyższą notę, młodzież zadbała by ich prezentacje nie tylko świetnie smakowały, ale również i wyglądały, tak więc na stołach były: rogaliki, ciasta, sałatki, pieczarki faszerowane z mięsem mielonym, pierogi jamajskie, naleśniki farmerskie, dorsz po meksykańsku. Takich stoisk z potrawami było jeszcze kilka, więc nie dziwiło że komisja dość długo obradowała, który zespół wygra. Zatem w kategorii piekarza i cukiernika: miejsce III zdobył Sławomir Mieliwocki z Piekarni w Bezledach wraz z zespołem w składzie: Tomasz Jasiukiewicz, Arkadiusz Rybak i Rafał Kluczkowski; miejsce II zdobył Dariusz Oniszko z Piekarni w Bisztynku wraz z zespołem w składzie: Patryk Zadrożny, Dawid Grudny, Wojciech Czubacki; miejsce I zdobyła Teresa Husak z Piekarni Stokrotka w Bartoszycach wraz z uczniami w składzie: Sebastian Kędzior, Adrian Draszek i Dawid Draszek. Natomiast w kategorii potraw kucharskich miejsce III zdobył Dariusz Trojanowski z Restauracji Ardi, w skład zespołu uczniowskiego weszli: Radosław Dzierlatka, Piotr Warchoła ; miejsce II zdobył Tadeusz Dąbkowski z Restauracji Zacisze, zespół uczniowski to: Sebastian Solecki, Anna Wijalis, Kamila Grygorowicz; laureatem tegorocznej edycji został Tomasz Huta z Restauracji U Kamyka wraz z zespołem w składzie: Dorota Kamińska, Klaudia Suchczyńska, Zofia Szczęsna. >> zwiń <<
| |
"Telewizja Kablowa Bart-Sat" informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych w komentarzach, zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania, w ciągu 24 godzin, wypowiedzi o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety. Przypominamy, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną. |
|